Inspirasjon for morgendagens bønder

I et samarbeidsprosjekt mellom Fauna v/prosjektet Matauk og Norsk Landbruksrådgiving Nord-Norge, produseres det film, der målet er å inspirere morgendagens bønder.

Matauk

Stadig flere er opptatt av hvor maten kommer fra, hva den er laget av, kvalitet, historikk og vekstforhold. Matauk er prosjektet som ønsker å få fram produkter som kan si noe om hvem vi er, hvor vi kommer fra og tilknytning til egne tradisjoner.

Dette har Matauk-prosjektet lenge ønsket å ta tak i, og et av tiltakene vi har jobbet med, er å produsere videomateriell, til inspirasjon for morgendagens bønder. 

Samarbeid med Landbruksrådgivinga

Tiltaket er et samarbeidsprosjekt mellom Fauna v/prosjektet Matauk og Norsk Landbruksrådgiving. Vi er tydelig på at vi både trenger og ønsker flere produsenter innenfor grønt og bær. 

Med seg har prosjektleder Jørgen Kaasen Engen, fått Kristin Sørensen og Ingrid Myrstad fra Norsk Landbruksrådgiving Nord-Norge, for å få et inspirerende og lærerikt innhold. Vi kan avsløre at to gårder er besøkt nå i første omgang, og at materialet vi har fått på plass sålangt har vært vellykket. Vi ser frem til å vise fram for folket, og ikke minst morgendagens bønder.

Vi håper at de som sitter inne med en tanke om å starte opp med grønt eller bærproduksjon finner dette stoffet interessant. 

Ingrid Myrstad (Nord-Norsk Landbruksrådgiving) og Borghild Wingan (Produsent) i diskusjon.

Til inspirasjon

Borghild Wingan, som driver med bærproduksjon i Sørfold kommune, er tydelig på at hun håper at flere vil starte opp med bærproduksjon. I filmen forteller hun om sin lidenskap og jobben som ligger bak det å produsere jordbær og bringebær, samt hvorfor hun valgte å starte opp med bærproduksjon på Bjørklund Gård.

- Jeg ønsket å bidra på dette prosjektet fordi jeg håper jeg kan være en inspirasjon til at flere har lyst til å starte med bærproduksjon. Jeg håper jo selvfølgelig at det er flere som ønsker å starte opp, for markedet er absolutt tilstede. Grunnforutsetningene for bærproduksjon er viktig, og dette er noe av det jeg har valgt å fortelle om i filmen. 

Borghild Wingan driver Bjørklund Gård,
der hun både produserer bær og tilbyr overnatting for reisende. 

Må følge sesongen

Produksjonen har naturligvis også en intensjon om å vise fram matproduksjonen når den er på sitt vakreste. Derfor vil det også bli filmet sekvenser i periodene der bæra er plukkeklar, og når grønnsakene tas opp fra jorda.

På Nes produserer Geir og Lill Henriksen den velkjente Valnesfjord-gulrota.