Sjusjøen, Mjøsa, Mat og Prøysen!

For nøyaktig et år siden fikk Sjusjøen og Ringsaker kommune besøk av en delegasjon fra Fauna, Statskog og reiselivsnæringen i Sulitjelma. Dette viste seg å skulle bli en veldig inspirerende tur for mange.

Opplev Sulis

Snøparadiset 

Kjent for sine snørike vinterforhold er Sjusjøen en destinasjon mange forbinder med vintersport. Det er ikke uten grunn at mange landslag legger treningsuker til bygda i Ringsaker kommune. Med 350 km. med topp preparerte løyper, snøkanoner, alpinbakke, moderne flerbrukshall og mange andre aktiviteter, skjønner man at dette på kort tid har blitt et hytteparadis for mange. 

Med snøkanoner fikk man godt med dekke tidlig i sesongen

Velorganisert hytteutleie - Bidrag til fellesskapet

Delegasjonen fra Fauske fikk overnatte i en av de mange hyttene som var til utleie i Sjusjøen, og det var til gruppas forbauselse at man fant ut at hytta tilhørte et av de store vintersportparene, nemlig Felix og Miriam Neureuther. I Sjusjøen er et av målene at hyttene ikke skal stå tomme når eierne ikke har muligheten til å være der. Derfor har de blant annet organisert hytteutleie gjennom Sjusjøen Hytteutleie, som eies av Ringsaker Almenning. Mange hytteeiere benytter seg av denne løsningen, da det også er med å bygge opp Sjusjøens tilbud innenfor løypekjøring og aktiviteter.  

En av mange hytter i området - idylliske omgivelser

Samarbeidskultur

I forbindelse med studieturen ble delegasjonen tatt hånd om av Tone Alterskjær fra Visit Sjusjøen. I tillegg fikk vi første dagen møte Markedssjef i Ringsaker kommune, Sjusjøens egen løypesjef, samt to av grunneierne (Pihl AS og Brøttum Almenning). Der fikk man et inntrykk av at deres suksessoppskrift på mange måter var en solid samarbeidskultur der man spilte hverandre gode. Alterskjær er tydelig på at engasjement er utrolig viktig for kvaliteten. 

- Det enorme løypenettet på rundt 350 km. realiseres gjennom et stort spleiselag, men man hadde ikke vært i nærheten hadde det ikke vært for dedikasjon og stor drivkraft. Dialog og samspill på tvers er utrolig viktig for at ting fungerer. En engasjert kommune er for oss veldig viktig. Vi er fremoverlente og ønsker å lære av hverandre, noe som gjør at vi alltid er i forkant. Vi er et lag, som er sammen i medgang og motgang. 

Pihl AS og Brøttum Almenning forteller hvordan de ønsker å bidra til mer aktivitet

Merkevaren Ringsaker

Ringsaker kommunes markedssjef, Bjørg Mykløy, har siden hun ble ansatt i 2013 vært med å bygge opp kommunen som merkevare. 

- Innledningsvis jobbet vi med å peke ut de unike salgspunktene, såkalte USP'er (Unique Selling Points). Man involverte næringsliv, innbyggere og reiseliv for å komme fram til de fire spydspissene som vi hele tiden bruker som knagger når vi planlegger strategier. Disse USP'ene er Sjusjøen, Mjøsa, Mat og Prøysen. 

Prøysen er blant en av spydspissene og går igjen i mye av markedsføringen av Ringsaker

Tydelig identitet

Mykløy og de andre i markedsavdelingen gjør mye som kanskje ikke er helt vanlig i alle kommuner i Norge. 

- Vi er blant annet ute på hyttemesser, produserer næringsmagasiner og julemagasiner. Vi har valgt å stå for alt selv, fra markedsstrategi til planlegging av budskap, utvelgelse av målgrupper, kanalvalg og forhandling av medieavtaler, samt redaksjonsplanlegging og det aller meste av innholdsproduksjon.

Tone Alterskjær i Visit Sjusjøen og Bjørg Mykløy i Ringsaker kommune 
-
Her sammen på hyttemesse for å promotere Ringsaker og Sjusjøen

Blant de ansatte har de dyktige fotografer som bidrar til å skape en stemning som mange ønsker å være en del av. Kommunen er opptatte av ansvarlig markedsføring, og at ting skal være ekte.

- Vi arrangerer en del regisserte shoots for å greie å ta bilder som illustrerer det vi ønsker å formidle, men er veldig bevisste på at det bildene skal formidle skal være ekte og troverdig med tanke på hvilke modeller vi bruker, hvilken location vi bruker og hvilke rekvisitter vi plasserer i bildet. Hensikten med bildene fra regisserte shoots er å fremkalle stemninger og følelser. Videre produserer vi alt av tekst selv.

For Ringsaker kommune handler det mye om en tydelig og sterk identitet

- Hensikten med å gjøre så mye selv er at vi kan styre budskap og vinkling selv, og således bygge den merkevaren rundt Ringsaker som vi anser som mest hensiktsmessig i tråd med strategi for vekst og utvikling. Merkevarebygging handler om identitet.

Magasinet "Jul i Prøysenland" gis ut hvert år

Delegasjonen fra Fauske